HOTEL AMICITIA

(1907 - 2002)

TERUG NAAR OVERZICHT

Locatie: Hoofdstraat 99‚Äč

Hoofdstraat 99 bekend als hotel Amicitia spreekt tot de verbeelding van de Schijndelse bevolking. Een gebouw met een bijzondere uitstraling, gebouwd in 1907 met café, concertzaal, doelen, beugelbaan en tent. Belangrijke verenigingen als de Koninklijke Handboogvereniging ‘Amicitia’, de op een na oudste handboogvereniging van Nederland, zangvereniging Aurora en het later mannenkoor ‘De Dageraad’ o.l.v. Frits Bolsius en de Koninklijke Harmonie Sint Cecilia. In de periode 1946-1955 werd door eigenaar J.A. de Leijer een grootscheepse restauratie ondernomen als gevolg van geleden oorlogsschade, opgelopen in de granaatweken tussen 17 september en 23 oktober 1944. Met name in de jaren ’60 en ’70 zijn er regelmatig wijzigingen aangebracht aan het interieur. In 1998 liep het karakteristieke gebouw veel brandschade op. Tenslotte werd het in 2002 gesloopt.   

HEROPENING “AMICITIA”

Onder enorme belangstelling had Zaterdag jl. de officiële heropening plaats van het Hotel-Café-Restaurant “Amicitia”.Werkelijk de vernieuwing van een van Schijndels oudste zaken is een succes geworden, zowel voor de exploitant, de Heer L. v.d. Heuvel, als de eigenaar, de Fa. de Leyer uit St. Oedenrode, doch niet in het minst voor Schijndels bekende Architectenbureau Chr. J. en V.M. van Liempd. De Heer van Liempd Sr. bouwde reeds in 1907 het “Amicitia”, dat in 1944 grotendeels werd verwoest en het was voor hem dan ook een waar genoegen, dat hij in de gelegenheid werd gesteld ook de nieuwe zaak weer te bouwen nu met zijn zoon samen. Het is een modern bedrijf, met een machtig buffet, veel licht erin, een gezellig zitje en een sfeer, die warm aandoet. Wat verder van groot belang is, zijn de zalen voor vergaderingen en feestelijkheden, waarbij in de tegenwoordige tijd de vaste dansvloer onmisbaar is. Aannemer G. Goossens komt werkelijk een pluim toe voor deze herbouw, alsmede Schildersbedrijf Herman Bos voor de smaakvol gekozen kleuren, en de Fa. Th. Oerlemans voor de lichtinstallatie en het sanitair. Verder werkten ter completering van de zaak nog mede Fa. de Louwere voor lampen en verdere verlichting; de firma’s van Roozendaal-Steenbakkers en Kuenen-Bosmans zorgden voor de stoffering en de Fa. Rooyakkers en Klerckx voor de stoelen. Kortom, alles is geheel volgens de eisen des tijds ingericht. Fotobureau Gevers leverde nog een aardige attentie door de aanbieding van een 3-tal grote foto’s van “Amicitia” voor 1900, van 1907 en van het huidige pand. De belangstelling op de receptie was enorm. Geestelijke en wereldlijke autoriteiten toonden hun belangstelling en talrijke afgevaardigden van verenigingen, verdere leveranciers, particulieren, etc. Man zag er de drie geslachten, die “Amicitia” bewoond hebben, n.l. de Fam. Van Rooy, Fam. Verhulst en de Fam. V.d. Heuvel – Klerkx. Om even de talrijke verenigingen te noemen die er gehuisvest zijn: Harmonie “St. Cecilia”; Oranje-Comité; Handboog “Amicitia”; De Heemkring “De Hopbel”; E.H.B.O.; Motorver. “Schijndel”; Biljartclub; Bijenbond “St. Ambrosius”; Bedevaart Haekendover; Spaarkasver.; Klompenmakersbond. Des avonds bracht de Harmonie een serenade onder leiding van Directeur A. de Hommel, waarbij door de voorzitter hulde werd gebracht aan de familie v.d. Heuvel in verband met de heropening der zaak. Het was er gezellig druk, een kleine 200 bezoekers op de receptie, ruim 20 cadeaux en een kleine 100 bloemstukken getuigden van het medeleven met deze zaak. De familie v.d. Heuvel kan met trots terugzien op deze mooie dag. Bron: De Schijndelse Krant vrijdag 26 juni 1953 no. 26, bladzijde 2.        

RECTIFICATIE In ons verslag over de opening van Hotel “Amicitia” vorige week was een kleine onvolledigheid. Door een misverstand werd verzuimd te vermelden, dat ook de firma Gebrs. Bosmans aan de installatie hebben meegewerkt en o.a. zorgden voor de lampen. Bron: De Schijndelse Krant vrijdag 3 juli 1953 no. 27.

GEDEELTE VAN HOTEL AMICITIA EN VAN SLAGERIJ VAN ROOIJ VERWOEST

Half miljoen schade door felle brand in Schijndel

Schijndel, 2 januari 1973 (dinsdag) – Alleen aan het zeer snelle optreden van Schijndels vrijwillige brandweer is het te danken dat het centrum van Schijndel zaterdagmorgen (30 december 1972) in alle vroegte ontsnapt is aan een catastrofe. Niettemin heeft de brand in Hotel Amicitia en in de ernaast gelegen slagerij van de heer W. van Rooij voor een half miljoen gulden schade aangericht. De felle brand werd zaterdagmorgen rond zes uur gemeld door omwonenden van Hotel Amicitia die wakker geworden waren door het hevige geknetter van vlammen. Toen de brandweer exact zeven minuten later met de gloednieuwe brandweerauto de eerste massa’s water in de vuurzee stortte, kon men nog niet vermoeden dat dit snelle handelen een catastrofe zou voorkomen. Want het achterste gedeelte van Hotel Amicitia plus een deel van slagerij Van Rooij was een hel van vuur. De steekvlammen waren zo hoog dat ze op grote afstand te zien waren, terwijl het geknetter ervan tientallen mensen voortijdig uit hun slaap haalde. Hoe de brand is ontstaan is tot op heden nog niet met zekerheid te zeggen. Volgens leden van de Schijndelse brandweer bevond de brandhaard zich in de jongerensoos van Hotel Amicitia, vóór de brand onder de jongelui alom bekend als Cel 7, rechts achter de grote zaal van Hotel Amicitia gelegen. Door het vele hout kon het vuur zich snel uitbreiden, zelfs zo snel dat ook de rokerij en zouterij van slagerij Van Rooij weldra in een vuurzee veranderde. Met drie hogedruk- en zes lagedrukslangen ging de brandweer de brand te lijf. Commandant J. Emmaneel kon een half uur na de eerste waterstralen het sein “brand meester” geven. Het nablussen duurde tot ruim over elf uur zaterdagmorgen.

WEDEROPBOUW

Hierna kon de balans worden opgemaakt. Hotel Amicitia is voorlopig buiten gebruik. De exploitant, de heer C. Keetels, vertelde ons dat hij zo snel mogelijk begint met de wederopbouw. Hij hoopt het voorstel gedeelte vóór carnaval klaar te hebben. Een nieuwe zaal e.d. zullen wel een half jaar vorderen. De totale schade aan gebouwen en inventaris van Hotel Amicitia wordt geschat op 2 à 2 ½ ton. Slager W. van Rooij werd door de brand ook weer gedupeerd. Hij liet ons weten dat zijn totale schade neerkomt op drie ton. Hij verloor in één klap zijn rokerij, zijn zouterij, de gehele diepvriesinstallatie, alle koelcellen, plus een grote voorraad vlees, zowel in diepvries als in de kelder. Ook wil hij ter plaatse zo spoedig mogelijk een nieuwe bedrijfsruimte bouwen. Hij zoekt thans naar een noodoplossing, o.m. in zijn los van de slagerij staande winkel met woonhuis. Zowel de heer W. van Rooij als de heer C. Keetels, alsmede de omwonenden zijn ervan overtuigd dat indien de brandweer enige minuten later gearriveerd zou zijn, het gehele hotel alsmede het winkelwoonhuis van de heer W. van Rooij totaal zouden zijn afgebrand.

VERENIGINGEN

Wat niet meer te redden was, was het ruim 125 jaar oude vaandel van de eeuwenoude handboogvereniging Amicitia die nog meer kwijt is geraakt. Ook het gemengd koor Vita Nuova is een van de gedupeerden. Dit bekende en op vele concoursen zeer succesrijke koor verloor o.m. al zijn muziek; alles bij elkaar voor zo’n kleine duizend gulden. Bron: Brabants Dagblad, 2 januari 1973/collectie Ben Peters, doos 72 oude gebouwen 26.

Verder is ongemerkt voorbijgegaan de verandering van exploitatie van het zo bekende hotel “Amicitia”. Na de overname van dhr. R. v.d. Heuvel van Hotel “De Zwaan”, vestigde zich in “Amicitia” de eigenaar dhr. J. de Leyer uit Sint-Oedenrode, echter niet met de bedoeling voor blijvend. Tegen het einde van 1967 is de exploitatie in geheel nieuwe handen overgegaan en wel van de heer C. Keetels. Enkele weken geleden heropende hij op officiële wijze deze gerenommeerde zaak met een grote receptie. Daarbij kwam overduidelijk tot uiting welke belangstelling zijn familie en “Amicitia” geniet. De gebroeders Keetels zijn ondernemende personen, die men op velerlei zakengebied in Schijndel tegenkomt en wij kunnen niet anders dan bewondering hebben voor wat zij presteren. Wij twijfelen er dan ook niet aan of Cor zal, wanneer de beginmoeilijkheden zijn overwonnen, er met zijn gezin wel in slagen om “Amicitia” op te voeren tot het peil wat men ervan verwacht. Bron: De Schijndelse Krant 26 januari 1978.

 

 

TERUG NAAR OVERZICHT